Nyheter


Problem med avstängda youtubekonton

skickad 26 okt. 2014 23:15 av Pär Sundström   [ uppdaterad 26 okt. 2014 23:49 ]

För närvarande har flertalet användare fått besked om att deras youtubekonto är avstängt. Det handlar både om användare som har använt funktionen och inte använt funktionen men alla har fått sina meddelanden om avstängningar vid samma tidpunkt. IT felsöker problemet och har kontaktat Google för att få bukt med problemet. Vi vet dessvärre inte mycket mer än så idag, vi återkommer med mer information så fort vi vet något.

Om du blivit avstängd kan du gå in på följande formulär och anmäla det för att underlätta felsökandet:

För mer information kontakta Pär Sundström på Kompetenscentrum för digitalt lärande via mail.

HT 2014 - Viktig information

skickad 12 aug. 2014 22:49 av Pär Sundström

Viktig information kring GAFE och ht2014 för spridning till kollegor:

1. Delning och inloggning har strulat till GAFE och mest troligt beror det på den webbläsaren man använder. Vi undersöker vidare och hör av oss då vi vet mer.

2. Det är fjolårets elever i klasserna i GAFE så då du delar med exempelvis 7A så får årets 8A dokumenten. Vänta med delning tills annat meddelas, väntar på besked från IT.


3 Ett antal användares konton till Youtube har stängts av, utan anledning verkar det som. Det finns ingen support från Google att få kring detta vilket innebär att det är Youtubes support vi väntar på. Mest troligt kommer varje person att behöva göra en "överklagan" kring detta. Mer info kommer. 


4. Kom ihåg att elevers lösenord bytts sedan i våras så kommer man inte in på GAFE så kan det bero på detta. det är bara elevregistrerare, IT-ansvariga och IT-pedagoger som kommer åt listorna med lösenord som alla lärare behöver ha då eleverna startar för hösten. Ta kontakt med någon av dom på din enhet.

Utbildningar i GAFE hösten 2014

skickad 8 juli 2014 23:23 av Pär Sundström

Under hösten kör vi igång med Googleutbildningar igen. Vi kommer att fokusera mest på fördjupningar men vi kör även några grundkurser med inriktning för utbildningsansvariga. 

Mer information om datum samt anmälningar hittar du under "Utbildningar och support"

Om du som rektor har frågor eller funderingar kring utbildningsupplägg/behov på din enhet så kontakta oss på KDL så hjälper vi dig.

Googlekonton avaktiveras för elever och personal som slutar

skickad 2 juni 2014 00:31 av Pär Sundström

Elever och andra användare som slutar inom kommunal skolverksamhet kommer inte längre att ha tillgång till deras kommunala Google Apps-konton. Under sommar kommer vi att låta alla elevers konton ligga kvar men i början av augusti kommer de som inte är skolplacerade inom kommunala skolor i Umeå att avaktiveras. De som tex går ut nian och inte ska fortsätta på kommunal gymnasieskola har sommaren på sig att spara ner sina dokument. De tas inte bort helt från början utan kan återskapas om en elev senare blir skolplacerade kommunalt. Ett avaktiverat konto försvinner efter ca 3 månader.

 

Pär Sundström, Kompetenscentrum för digitalt lärande

Rutiner läsårsbyte i Google Apps

skickad 22 maj 2014 02:29 av Pär Sundström

Inför hösten är det viktigt att förbereda och strukturera innehållet i er Google Drive eftersom vi får nya klasser och elever. De elever som har tillhört exempelvis “TEG-7A 13/14” kommer nästa år att tillhöra “TEG-8A 14/15”. Därför kommer dokument som ska fortsätta delas med eleverna att behöva delas ut till de nya klasserna när det nya läsåret börjat. Det finns i dagsläget ingen möjlighet för automatisk omvandling av grupperna i Google, vi är medvetna om att detta inte är optimalt. Elever som hamnar i nästa läsårs 7A 14/15 kommer inte att få tillgång till dokument som tidigare delats till 7A 13/14.

 

Dessa förberedelser kan göras:

1.     Strukturera de dokument som delats till en klass så att du smidigare kan dela ut dom på nytt

2.     Har du använt dig av delningsalternativet ”alla med länken” och eleverna har lagt dom under ”min enhet” kommer de åt dokumenten fortsättningsvis. Ligger dokumentet bara under ”delade med mig” måste ny utdelning utföras till hösten.

3.     Ett annat, mer arbetskrävande, alternativ är att dokumenten delas till elevernas personliga konton

 

Har du frågor eller funderingar kontakta Pär på KDL

Fler datum för utbildningar kring Google Apps

skickad 5 dec. 2013 02:58 av Pär Sundström   [ uppdaterad 30 jan. 2014 01:59 av Anna Cederblad ]

Under vårterminen med start i januari kommer vi att erbjuda fler utbildningstillfällen för de som blivit utsedda som utbildningsansvariga på sin skola/förskola.

Grundskolan
29 januari
5 februari

Förskolan
18 februari 
26 februari

Gymnasiet
5 februari
11 februari

Nytt utseende i Google Apps

skickad 8 nov. 2013 03:19 av Pär Sundström

Den tidigare navigeringsmenyn, en svart rad högst upp erstätts nu med en liten kubliknande symbol uppe i högra hörnet i Chrome när du är inloggad. Där kommer du hitta de applikationer som är aktiverade i Google Apps för skolan i Umeå: Drive, kalender, G-mail osv. Kuben finns numer i de flesta av applikationerna men på vissa ställen ligger den "gamla" svarta menyraden kvar men kommer tids nog att bytas ut.


Omgång 2 - Centrala utbildningar av lokala administratörer och utbildningsansvariga

skickad 29 okt. 2013 06:26 av Pär Sundström   [ uppdaterad 5 nov. 2013 04:19 ]

Centrala utbildningar av lokala administratörer och utbildningsansvariga

Kompetenscentrum för digitalt lärande kommer att sköta utbildningar av skolornas lokala administratörer och utbildningsansvariga kring Google, vanligtvis IT-pedagogen på skolan. För att delta måste man vara utsedd av chef.Utbildning omgång 2

ons 13/11 14:30-17:00 Hagaskolan NO-sal 5

tis 19/11 14:30-17:00 Hagaskolan, NO-sal 5


Anmälan till utbildningar av lokala administratörer och utbildningsansvariga kring Google(utbildningsomgång 2)


Utbildning av lokala administratörer och utbildningsansvariga kring Google

skickad 16 okt. 2013 01:50 av Pär Sundström

Centrala utbildningar

Kompetenscentrum för digitalt lärande kommer att sköta utbildningar av skolornas lokala administratörer och utbildningsansvariga kring Google, vanligtvis IT-pedagogen på skolan.


23/10 14:30-17:00 Teg centralskola

5/11 14:30-17:00 Hagaskolan


Anmälan till utbildningar av lokala administratörer och utbildningsansvariga kring Google


Läs vad pedagogerna som testar Google Apps tycker.

skickad 8 apr. 2013 02:34 av Therese Vallin   [ uppdaterad 8 apr. 2013 02:34 av Pär Sundström ]

Vilka förväntningar finns bland pedagogerna som testar Google Apps och på vilket sätt har de kommit igång att använda verktygen?

Läs Björns, Jennys och Eriks erfarenheter>> 1-10 of 24